Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Áprilisi programok

2012.04.20

2012 április 4.
'LE A MÉRGEKKEL' drogprevenciós program Karancsalja iskola Karancsvölgyi kistelepülések kisdiákjai a "méregtelen esélyért"
 
2012 április 4.
Szoc. segély osztás (krumpli) Bátonyterenye romaóvodába karitatív burgonya osztás rászorulóknak
 
2012 április 17.
Sajtó tájékoztató
MESE TÁMOP projekt "Jobb nélküle" szenvedélybetegek megyei tájékoztató és prevenciós projekt indítója
 
2012 április 26.
Jó tanuló jó sportoló Esély a diákolimpián. Díjátadó ünnepség a legjobb nógrádi sportolónak.
 
2013 április 28.
Fogy élők napja Salgótarján Fő tér Kulturális kavalkád épeknek és fogyatékkal élőknek!


 

„JOBB VELÜNK A VILÁG!”

Nógrád megyei fogyatékkal élők kulturális kavalkádja
épeknek és fogyatékkal élőknek
 
 
A Nógrád megyei fogyatékkal élők civil szervezeteivel, a Nemzeti Kulturális Alapnak, Salgótarján Megyei Jogú Város Önkormányzatának, a Nógrád Megyei Esélyek Házának és a Magyar Vöröskereszt Nógrád Megyei Szervezetének támogatásával első ízben szervezünk kulturális kavalkádot, amelyen a fogyatékkal élők együtt, egymásnak, a lakosság bevonásával mutathatják be tehetségüket, értékeiket, képességeiket, bizonyítva azt, hogy „Jobb velük a világ!”.
 
A több szervezet összefogásával és támogatásával létrejött program célja, hogy a kiállításokkal, a szabadtéri programokkal, a fogyatékkal és a nem fogyatékkal élők együttes játékaival hozzájáruljunk a társadalmi szemléletformáláshoz, a fogyatékkal élők integrációjához. Közös célunk a tolerancia iránti igény felkeltése az egészséges lakosság körében, amely szimpátiát, megértést és bizalmat ébreszt irántuk, ízlést formál, és pozitív véleményt alakít ki róluk. Szeretnénk, ha 2012. április 28-án (szombat) délután 15 órától kezdődő programra a megyéből és Salgótarjánból minél többen ellátogatnának a Fő térre, hogy részesei legyenek ennek a színes, változatos program kavalkádnak. Az egész napos rendezvényt a 19 órától kezdődő Nemadomfel Együttes és Gerendás Péter közös szabadtéri koncertjével zárjuk.
 
A részletes program:
 
·        15 óra – József Attila Művelődési és Konferencia Központ üvegcsarnok:
Az ELTE Bárczi Gusztáv Gyógypedagógiai Kar Fogyatékosságtörténeti Vándorkiállításának megnyitója.
A vendégeket köszönti: Székyné dr. Sztrémi Melinda Salgótarján polgármestere, országgyűlési képviselő és Tapolczai Gergely országgyűlési képviselő. A kiállítást megnyitja: dr. Könczei György professzor.
A kiállítás 2012. május 03-ig tekinthető meg.
 
·        15.45 óra – Konferenciaterem:
Akadálymentes Teaház. A Csend Hangjai Jelnyelvi Társulat bemutatója (Mikszáth: Bágyoni csoda c. novellája). Braille írógép, sakk-készlet, tankönyvek és dominó kipróbálása, látássérülteket segítő eszközök bemutatása. Szituációs játékok, beszélgetések. A vándorkiállításhoz kapcsolódó, valamint egyéb feliratos és jelnyelvi filmek vetítése. Kiállítás a fogyatékkal élők alkotásaiból.
 
·        16.15 óra – Fő tér- szabadtéri színpad:
Fogyatékkal élők kulturális bemutatója
 
·        19 óra – Fő tér (szabadtéri színpad)
A Nemadomfel Együttes és Gerendás Péter közös koncertje
 
·        Kapcsolódó programok:
16 óra – 18.30 óra - Fő tér
·        Esélysátor (információs pult, óriás puzzlek, asztali foci és poolbilliárd verseny)
·        Ügyességi vetélkedők (szlalomverseny, távvezérelt autó verseny, mega társasjáték)
·        Játékok (környezetvédelmi, kerekes székes labdajáték, szituációs játékok épeknek és fogyatékkal élőknek)
·        A Némafilm országos premier előtti vetítése 2012. május 03-án, 8.00, 9.45, 11.30, 13.15 órai időpontokban, a József Attila Művelődési és Konferencia Központban, Salgótarján középiskolás- és felnőtt korosztályának.
Információ az esti program fellépőéiről:
A Nemadomfel Együttes egy olyan integrált zenekar, amelyben a szólisták kivétel nélkül sérült (elsősorban értelmileg és látásban akadályozott) előadók. Ez adja az előadások különleges hangulatát és üzenetét. Szerepléseikkel, színvonalas zenéjükkel, különleges stílusukkal, őszinte lelkesedésükkel, és az elmaradhatatlan „nemadomfel” életérzéssel mindenhol nagy sikert aratnak.
Gerendás Péter Liszt-, Emerton-díjas zeneszerző, dalszövegíró, előadóművész a Konzervatórium jazz-ének szakán 1979-ben végzett. Hazánkban és külföldön is méltán elismert művész, eddig megjelent lemezei, egyéni, illetve más zenészekkel való fellépései egyaránt nagy sikert arattak. Gyakran lép fel egyik tehetséges fiával, Gerendás Danival (dob).
Fellépők, kiállítók:
Csend Hangjai Jelnyelvi Társulat
Csigaház Egyesület
Illyés Gyuláné Óvoda, Általános Iskola, Speciális Szakiskola és Egységes Pedagógiai Szakszolgálat Autista csoportja és tanulói: Lipták Lajos és Vokács Éva
Magyar Nóta és Népzenei Egyesület
Mozgáskorlátozottak Egymást Segítők Egyesülete: Fodor Tamás
Mozgáskorlátozottak Nógrád Megyei Egyesülete: Pintér Tímea és Tótok Csilla
Sümegi Ilona Alapítvány Félsziget Napközi és Lakóotthon ellátottjai
Vakok és Gyengénlátók Nógrád Megyei Egyesülete 
Zagyvarónai Nőklub

Támogató partnerek:
Nemzeti Kulturális Alap, Magyar Vöröskereszt Nógrád Megyei Szervezete, Nógrád Megyei Esélyek Háza, Nógrád Megyei Levéltár, Rimóci Hagyományőrző Egyesület, Salgótarján Megyei Jogú Város Önkormányzata, Siketek és Nagyothallók Országos Szövetsége Nógrád Megyei Szervezete, Vertich Színpadstúdió,  továbbá Holecz Jánosné és Jusztin Péter.
 
Együttműködő partnerek:
Csend Hangjai Alapítvány, Magyar Könyvtárosok Egyesülete Nógrád Megyei Szervezete, Mozgáskorlátozottak Egymást Segítők Egyesülete, Mozgáskorlátozottak Nógrád Megyei Egyesülete, Nógrád Megyei Esélyek Háza, Nógrád Megyei Népművelők Egyesülete,  Nógrádi Autizmus Alapítvány, Vakok és Gyengénlátók Nógrád Megyei Egyesülete, Sümegi Ilona Alapítvány